Автоклави


Автоклави

Автоклави – незамінне обладнання у домашньому господарстві

Автоклав – пристосування для консервування продуктів харчування, що прискорює процес та підвищує якість закруток. Сучасні господині давно полегшили собі життя, відійшли від приготування солінь і гасінь «по-старому», з тривалим гасінням, томленням, стерилізацією. Одного разу ви теж наважуєтеся, ось куплю автоклав, і буду без особливих зусиль і витрат робити тушонку. І це правильно, адже замість годин спостереження за процесом, постійного помішування, щоб не пригоріло, ви складаєте все в банки, встановлюєте в автоклав, і через годину-дві дістаєте вже готовий продукт. Хочете консервувати швидко та якісно, ​​тоді вам точно потрібний цей домашній помічник.

Які бувають автоклави – класифікація обладнання

Зважившись на придбання, відразу постає питання, який автоклав купити, як вибрати, щоб прилад прослужив довго?

Класифікацію цих пристроїв ми проводимо за кількома критеріями:

  1. По призначенню:
  2. Виробничі;
  3. Побутові;

За типом нагріву (роботи):

  1. Газові;
  2. Електричні;
  3. Універсальні.

За типом матеріалу:

  1. З нержавіючої сталі;
  2. З чорного металу.

В автоклаві гасять, парять, стерилізують продукти (овочі, м'ясо, рибу). Процес здійснюється під тиском, а це означає, що матеріал, з якого виготовляється агрегат, має бути досить міцним. Автоклав нержавіюча сталь міцніша, може прослужити до 20 років. Модель із чорного металу коштує вдвічі дешевше, але термін експлуатації обмежується (5-7 років). Купити автоклав електричний або газовий залежить від доступності електрики або газу. За наявності двох джерел харчування можна прорахувати більш вигідний у фінансовому плані варіант. І один і другий тип мають свої переваги.

Відмінності та подібності газового та електричного автоклаву

Прилади відрізняються способом нагрівання, в електричному тен знаходиться всередині, тоді як в газовому, зовнішній підігрів, а може використовуватися газова і електрична конфорка, а також дрова. Газовий прилад застосують і на природі, наприклад, для консервування риби на рибалці. Електричний працює скрізь, де є розетка, а встановлюється на будь-яку площину, навіть на підлогу. У продажу є універсальні варіанти, з функцією внутрішнього та зовнішнього нагріву.

Подібні характеристики приладів:

  1. В обох варіантах контроль температури та тиску здійснюється за допомогою датчиків.
  2. Присутня вентиль для накачування та блюдця тиску, що робить автоклави безпечними, як і наявність запобіжного клапана.
  3. Обидва типи пристроїв досить мобільні та прості у використанні.
  4. Є моделі різної місткості, на 6, 8, 10 і навіть 40 банок 0,5 літра. Від розміру залежить скільки продукції ви зможете переробити за одну процедуру.
  5. Завдяки вбудованому терморегулятору, автоклави працюють в автоматичному режимі. При цьому газовий доведеться відключати вручну, а електричний відключиться самостійно після закінчення встановленого часу.

Поради щодо вибору

Вибираєте автоклав для тушонки, кабачкової ікри, рибної консерви, овочів, фруктів, віддайте перевагу пристрою з нержавіючої сталі з електроприводом. Це найпопулярніший варіант у плані якості та експлуатаційного періоду, хоч і обійдеться трохи дорожче. Моделі із чорного металу з часом іржавіють, термін експлуатації у них набагато менший. Пристрої із зовнішнім підігрівом закопчуються, відмити їх важко, особливо після використання на багатті. Тим більше, сьогодні без проблем можна користуватися електрикою навіть на дачі. Зваживши всі за і проти, врахувавши наші поради, можете сміливо приступати до вибору автоклаву в нашому інтернет-магазині.